11 Οκτ 2007

ΤΑ ΚΑΚΟΚΑΛΑΝΤΑ - ένα χαράκωμα στην επικοινωνιακή μάχη των Σημείων

Από μικρό με άρεζαν τα κάλαντα, συνέχισαν να μου αρέσουν και μετά. Ναι, εντάξει το παραδέχομαι, είναι στενά συνδεδεμένα με τη χριστιανική θρησκεία, υποτίθεται ότι μας φέρνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του μεσσία και διάφορα άλλα τέτοια φρικτά εσχατολογικά, όμως αυτό δεν είναι παρά η μια τους πλευρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στην προχριστιανική τους μορφή, δεν ήταν παρά τραγούδια για την έλευση του νέου έτους, για τις καλένδες του Ιανουαρίου - εξ’ ού και τ' όνομά τους.

Αυτό πάντως που αισθανόμουν όλο και περισσότερο μεγαλώνοντας, ήταν ότι τα κάλαντα ως διαδικασία και πέρα από το περιεχόμενό τους, αποτελούν μια ακόμη μορφή κοινωνικής νομιμοποίησης της συνεύρεσης και του τραγουδιού στο δρόμο, έχουν κατά συνέπεια τη δυνατότητα, όπως κάθε τέτοια συνεύρεση, να κυοφορήσουν απρόσμενες ανατροπές.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, έπεσα πάνω στα κακοκάλαντα.


Η ιδέα γεννήθηκε στο Βερολίνο το 2005 όπου ο Fil και η Χριστίνα (the wise men) πάνω σε μια δημιουργική έξαρση τα γέννησαν και τα κατέγραψαν με έναν απελπιστικά πρωτόγονο -για τα μουσικά και τεχνολογικά δεδομένα τους- τρόπο, ο οποίος βέβαια καταλήγει σε ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Κάλαντα στραβά, κάλαντα φάλτσα, με μπερδεμένες τις μουσικές τους, με επεμβάσεις στους στίχους και διάφορα άλλα.

Οι πραγματικές διαστάσεις των κακοκαλάντων φάνηκαν μόλις το πρότζεκτ βγήκε από τα σπίτια και κατέβηκε στο δρόμο. 24 Δεκεμβρίου 2006. 16 ανισόρροποι/ανισσόροπες υπό τη διεύθυνση του Αλεξ.Ε (μια διεύθυνση αποκλειστικά "μουσική" και ταυτόχρονα βαθειά αντιεξουσιαστική...) βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και τα έψαλαν.

Τα κακοκάλαντα δεν αποτελούν "προπαγάνδα" με καμία του όρου έννοια. Την απειροελάχιστη "εν δυνάμει" ανατρεπτικότητά τους, τη στηρίζουν στο παράδοξο της ίδιας της ύπαρξής τους, στην έκπληξη που προκαλούν στον κόσμο.

Τα κακοκάλαντα θα κατέβουν και φέτος στο δρόμο. Χωρίς καμιά ανάγκη για ανταπόδοση, χωρίς κανένα "φιλανθρωπικό" σκοπό, ακυρώνοντας ταυτόχρονα την περίφημη κατακλείδα των ποντιακών καλάντων:

"Δέβα σο ταρέζ κι έλα σην πόρταν

δώσ' με το παχτσίς κι ας πάω δεβαίνω"




δείτε τα:




http://www.youtube.com/watch?v=V0Afdynhd9w

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κακοκαζαμίας2008 φανερώνει: η δέσποινα βανδή παρατάει το ντέμη για τον αιμόφιλο που παρατάει την ποίηση για να τις γράφει λίρικς!
'χριστούγεννα,χριστούγεννα
ευτυχισμένα
δε γίνονται, αιμόφιλε
χωρίς εσένα' - φημολογείται πως του αφιερώνει αμέσως μετα το χωρισμό με το ντέμη και δηλώνει πως στρατεύεται άμεσα στο δίκαιο αγώνα για αντιεμπορευματική δημιουργία στη θέση του νέου σύντροφου της (που πλέον θα γράφει λίρικς).οι οπαδοί της άεκ, για να στηρίξουν τον αδικοαπατημένο πρόεδρο τους, τυπώνουν μπλουζάκια με φωτό του αιμόφιλου και λεζάντα 'σε μισούμε πιο πολύ και από το μπάγεβιτς'. ο αιμόφιλος για να πάρει εκδίκηση αναλαμβάνει την προεδρία της βέροιας και τη βγάζει τσάμπιονς λιγδ. χολωμένοι οι αεκτζήδες προσχωρούν μαζικά στις τάξεις του αντιεμπορευματικού κινήματος για να το ρίξουν από τα μέσα.η μ-λ πτέρυγα τους διαφωνεί και τους κατηγορεί για οπορτουνισμό, κυβισμό και υπερρεαλισμό.οι μετάλλικα μελοποιούν την 'τούρτα λεμόνι' και επιμένων σε κακή μέρα ο αιμόφιλος τους εκδικείται εντάσσοντας στα επόμενα κακοκάλαντα το enter christmas. το 2009 αναμένεται καυτό...

Ανώνυμος είπε...

αν στειλω mail θα με παίξετε κι εμένα;

abbax είπε...

ego tha proteina na to pame ena vima parapera kai na ftiaksoume ta gamokalanta (kata to gamotragouda) opou xaropoi kalantistes (i kalantiarides) tha krououn ta trigonakia eksistorontas porno istories plousies se binelikia, vlepe arximounia ki arxixronia klp.

Ανώνυμος είπε...

+ στην αββαΧ-πρόταση.
Χορωδιακούς guest[2]arΣ δέχεστε;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δυνατό, ελπίζω να αναρτηθούν σε κάποιο post o τόπος και o χρόνος για τις πρόβες (αν γίνονται πρόβες!), θα είμαστε εκεί. Θα ήθελα επίσης να πω ότι ο παρανοϊκός μαέστρος κι ο κακομοίρης αγιοβασίλης κλέβουν την παράσταση. Ερώτηση. Ανισόρροποι με ένα σίγμα και δύο ρο, ανισσόροπες με δύο σίγμα και ένα ρο... Πρόκειται για κάποιο κρυφό μήνυμα που δεν το πιάνω; Αν το παίξω ανάποδα θα ακουστεί το "σατανάς μας ζει;".

Ανώνυμος είπε...

σπλάχνο μας

εμείς σε στείλαμε να σπουδάσεις
πολιτικός και συ μας βγήκες κανταδόρος

κι επειδή σε πήραν παραμάζωμα
οι κακοκαλαντάρηδες
θα σου δώσουμε εμείς τη λύση

Επιμένουμε να ξεκαθαριστεί η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις έννοιες του «πολεμικού κομμουνισμού» και της «ανώτερης βαθμίδας του κομμουνισμού». Και οι σχολιαστές και πολλοί άλλοι, αναφέρονται σε φαινόμενα που προσιδιάζουν στον πολεμικό κομμουνισμό, κι αυτό κάνει την επιχειρηματολογία τους να μη στέκεται σε στέρεο έδαφος.

Γιαυτό παιδί μας επιμένουμε επίσης
για κείνο το καλό κορίτσι απ' το γιουτούμπ γιατί η ατομιστική οργάνωση υπό τη μορφή της κεφαλαιοκρατίας δεν κατόρθωσε να λύσει το πρόβλημα της μεγαλύτερης παραγωγικότητας παρά τη σημαντική πρόοδο που παρουσίασε ο οικονομικός βίος υπό το καθεστώς της. Η κυριότερη αποτυχία της κεφαλαιοκρατίας στο πεδίο της παραγωγικότητας βρίσκεται στο φαινόμενο της μόνιμης και κυκλικής υποαπασχόλησης, των παραγωγικών μέσων και των εργατικών δυνάμεων, που εντάθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες δεκαετίες
Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, εκτός από την ηθική μειονεκτικότητα, παρουσιάζει παραγωγική ελαττωματικότητα, που χειροτερεύει καθημερινά.

να 'σαι καλά παιδί μας
και να μην ξεχνάς να φοράς τις κάλτσες σου όταν κοιμάσαι
τα γάντια σου και κείνη την κουκούλα που σου στείλαμε για να μην παγώνουν τ' αυτιά σου στο μηχανάκι

skoinovatis είπε...

Κάτω στην αγριαγκινάρα
κάνει ο γέρος τη ζευγάρα
και του πάει η γραιά ψωμί
σαν ωμό και σαν πολύ,
τρώει ο γέρος και καυλώνει
τη γραιά καβαλαρώνει

Αιμόφιλε θεέ πάρε την ΠΑΕ

Ανώνυμος είπε...

Αιμόφιλε, ανίψι μου, σου τηλεφώνησα και δε σε βρήκα. Γράφτο σ' ένα χαρτάκι, σε παρακαλώ, για να το θυμηθείς, κόλλα το εν ανάγκη πάνω στο ψυγείο. Να μην ξεχάσεις την αντιβίωσή σου!
Ήκουσα στην τελεόραση ότι επιδημίαι σέρνονται και η Δρούζα ανήσυχη μού φάνηκε πολύ. Αναστατώθηκα, αγόρι μου.

Με αγάπη, η θεία σου

abbax είπε...

safos kai dexomaste opoion na'nai, stin pragmatikotita den exoume kanena kritirio epilogis, opoios thelei erxetai

Ανώνυμος είπε...

den eixa idea gi ayto to pragma pou egine. Einai oti pio asteio exw dei sti zoi mou. eidika to deutero kai to teleutaio kalanto.

stratos είπε...

Μ'αρέσει που το έβγαλες σε άσχετη εποχή! Καλή φάση όμως!

Ανώνυμος είπε...

εγώ τώρα το είδα το βιντεάκι,ξέρω άργησα..κάλλιο αργά παρά ποτέ λένε στο χωριό μου...
τα σπάνε οι τύποι..τρελό γέλιο,εχω γαμηθει στα γελια πραγματικα,κρατειτε με.....

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΠΩ ΡΕ ΦΙΛΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΘΩ Κ ΕΓΩ ΕΚΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Για το ανισόρροποι/ανισσόροπες:
δεν θα ήξερε πως γράφεται και είπε να το γράψει και με τους δύο τρόπους. Θα σκέφτηκε να το γκουγκλάρει αλλά είπε εκείνη την στιγμή να επαναστατήσει.
Ωραία η διασκευή στο τραγουδάκι αλλά υπάρχει και μια πιο διασκεδαστική
http://youtu.be/ZALd-LXP8sU

Σας φιλώ στο κούτελο