22 Φεβ 2008

Ο Κλάστης, ο Μυριστής και ο Γνώστης

Είχα καιρό να ασχοληθώ μ' αυτό το θεώρημα. Το είχα κλέψει παλιά από τον αδερφό μου και το είχα εμπλουτίσει με ένα κάρο λεπτομέρειες. Ύστερα το παράτησα, γιατί μου την έσπασε με τα φιλοσοφικά του προαπαιτούμενα και τα κοινωνιολογικά του συμπεράσματα... Και χτες το βράδυ, που τα πίναμε με το Μάρκο και τον Κωστή και πιάσαμε τα βαρέα περί "αντικειμενικού" και "πραγματικότητας", αναδύθηκε σαν τη Venus την Κυπρία από τα μέσα μου. Τώρα λοιπόν που το ξανασκέφτομαι, νομίζω ότι ήρθε η ώρα του! Ήρθε η ώρα για μια περιποιημένη προδημοσίευση και λέω μάλιστα να του δώσω τον αρκετά πομπώδη τίτλο



ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΑΝΙΑΣ

(ΤΡΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ)


Μοντέλο 1 (μονάδα)

Έστω άτομο Χ βρίσκεται κλεισμένο σε δωμάτιο (κατά προτίμηση χωρίς παράθυρα). Κλάνει. Στο σχεδιάγραμμα δεξιά βλέπουμε ότι Κλάστης - Μυριστής και Γνώστης ταυτίζονται στο Χ. Δηλαδή αυτός που έκλασε, αποκτά αυτόματα την ιδιότητα του Μυριστή και ταυτόχρονα γίνεται Γνώστης, γνωρίζει δηλαδή σαφέστατα από που προέρχεται η κλανιά.

Στο Μοντέλο 1 (μονάδα), η ασφάλεια στη ροή της πληροφορίας είναι: Απόλυτη





Μοντέλο 2 (ζεύγος)


Έστω 2 άτομα Χ,Υ βρίσκονται κλεισμένα σε δωμάτιο (κατά προτίμηση χωρίς παράθυρα). Ο Χ κλάνει. Στο σχεδιάγραμμα δεξιά βλέπουμε ότι ο Κλάστης Χ, γίνεται ταυτόχρονα Μυριστής και Γνώστης, ωστόσο ο Υ (ο μη Κλάστης) καταλήγει και αυτός να γίνει Γνώστης περνώντας από το στάδιο του Μυριστή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τόσο ο Χ όσο και ο Υ γνωρίζουν σαφέστατα από που προέρχεται η κλανιά.

Στο Μοντέλο 2 (ζεύγος), η ασφάλεια στη ροή της πληροφορίας είναι: Απόλυτη




Μοντέλο 3 (ομάδα)


Έστω 3 άτομα Χ,Υ,Ζ βρίσκονται κλεισμένα σε δωμάτιο (κατά προτίμηση χωρίς παράθυρα). Ο Χ κλάνει. Στο σχεδιάγραμμα δεξιά βλέπουμε ότι ο Κλάστης Χ, γίνεται ταυτόχρονα Μυριστής και Γνώστης, ωστόσο οι Υ και Ζ αν και γίνονται Μυριστές, δεν μπορούν ΠΟΤΕ να γίνουν Γνώστες. Μόνος Γνώστης στην ομάδα θα παραμείνει ο Χ. Οι Υ και Ζ θα πορευθούν στο υπόλοιπο της ζωής τους με την απορία: "Ποιος ήταν τελικά ο Κλάστης".

Στο Μοντέλο 3 (ομάδα), η ασφάλεια στη ροή της πληροφορίας είναι: Ανύπαρκτη



Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε το παράδειγμα. Είτε τρία άτομα βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο, είτε τρεις χιλιάδες, μόνο ΠΟΣΟΤΙΚΑ θα μεταβληθεί η ανασφάλεια μας πάνω στο ερώτημα ποιος είναι πραγματικά ο Κλάστης.

Διότι η ποιοτική μεταβολή έχει οριστικά συντελεστεί κατά τη μετάβασή μας από το μοντέλο του ζεύγους στο μοντέλο της ομάδας.




.

19 σχόλια:

abbax είπε...

xexe :)

se afti ti theoria, les na yparxei xoros gia to apofthegma ton sxolikon xronon "o protomyristis, einai kai protoklastis", oti diladi gia ksekarfoma aftos pou eklase borei protos na pei "poios eklase?"

Ανώνυμος είπε...

με πρόλαβε ο abbax. Πιο αναλυτικά:

Σίγουρα στο μοντέλο 3 η ασφάλεια στη ροή της πληροφορίας δε μπορεί να είναι απόλυτη . Σύγχρονες θεωρίες της κλαστικής όμως μπορούν να βοηθήσουν τα υποκείμενα Y και Ζ να προσεγγίσουν την αλήθεια.

Σύμφωνα με το θεώρημα "ο πρωτομυριστής είναι κι ο πρωτοκλάστης", ο Ζ μπορεί με απλή παρατήρηση των κινήσεων των χαρακτηριστικών του προσώπου του Υ να καταλάβει ποιος είναι ο Κλάστης:
Εφόσον έχει αποκλείσει τον εαυτό του, αν ο Υ αρχίζει να οσφρίζεται και να "στραβώνει τη μούρη του" θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο κλάστης είναι ο Χ. Αν ο Υ "κάνει τον ατάραχο" θα υποθέσει οτι είναι και ο κλάστης.

Δυστυχώς το θεώρημα αυτό μπορεί να δώσει αποτελέσματα μόνο σε αποστειρωμένα συστήματα με ανυποψίαστα άτομα. Σε πραγματικές συνθήκες, ο Υ μπορεί να είναι ήδη γνώστης του θεωρήματος, ή/και μπορεί το "στράβωμα της μούρης" να επέλθει λόγω τρίτων παραγόντων όπως είναι "το κόψιμο λόγω της μύγας που έχεσε χτες βράδυ στο φαγητό του". Το μοντέλο λοιπόν γίνεται χαοτικό καθώς όπως λέει και το τετριμμένο πια παράδειγμα, "το χέσιομο μιας μύγας στο δωμάτιο Α μπορεί να οδηγήσει σε κόψιμο στο δωμάτιο Β".

Άρα και στο μοντέλο 3, η ροή της πληροφορίας μπορεί να υπολογιστεί σχετικώς με τις εξισώσεις των θεωριών του χάους και των πιθανοτήτων, ποτέ όμως σε απόλυτο βαθμό.

Ανώνυμος είπε...

Μοντέλο 4 (Μονάδα->ζεύγος->ομάδα)

Έστω 1 άτομο Χ βρίσκεται κλεισμένο σε ασανσερ. Ο Χ κλάνει. Ο Κλάστης Χ, γίνεται ταυτόχρονα Μυριστής και Γνώστης. Ανοίγει το ασανσέρ ο Χ βγαίνει και μπουκάρουν οι Υ και Ζ. Μόνος Γνώστης στην ομάδα θα παραμείνει ο Χ.

Οι Υ και Ζ υιοθετώντας το μοντέλο 2, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι γνωρίζουν σαφέστατα από που προέρχεται η κλανιά.

Στο Μοντέλο 4 (Μονάδα-> ζεύγος-> ομάδα), η ασφάλεια στη ροή της πληροφορίας είναι: Φαινομενικά Απόλυτη, Ουσιαστικά Ανύπαρκτη.

qu είπε...

Η μοντελοποίηση της θεωρίας της κλανιάς, που τόσο έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα, αποτελεί αγαπητέ συνάδελφε μια αξιέπαινη προσπάθεια για την κατάκτηση της αλήθειας. Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημάνω ότι απουσιάζει τελείως ο παράγοντας ήχος!! Η μελωδική συνοδεία που μια τουλάχιστον αξιοπρεπής κλανιά οφείλει να έχει, μπορεί να αποτελέσει μία μεταβλητή που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το status quo για το ποιος πραγματικά είναι γνώστης. Άντε…καλή συνέχεια!!!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Καταρχάς,
να συλληπηθώ τον Κωστή και το Μάρκο, δεδομένου ότι μάλλον υπήρξαν μυριστές αλλά ουδέποτε έγιναν γνώστες. Είναι κακό να βάζεις ανάμεσά τους μια σκιά...
Μετά, στο στάδιο 3 θα πρέπει να προσθέσεις την παραλλαγή 3α, όταν ο κλάστης γίνεται γνώστης ταυτόχρονα με τους μυριστάς. Δλδ, όταν του ξεφεύγει η ασύμμετρη απειλή. Εκεί, για κάτι nanosecond (κβαντικά πράματα!), ο κλάστης δεν ξέρει καν ότι είναι κλάστης!

novisant είπε...

Απίστευτη απλοποίηση της πραγματικότητας. Η οπισθοδρομική αυτή έκφραση των εσώτερων οργάνων του οργανισμού είναι φυσικά πιο σύνθετη και σε καμιά περίπτωση μονοδιάστατη.
α. Εξέρχεται με ήχο, μικρό ή μεγάλο, μελωδικό ή παράφωνο.
β. Η ακτίνα δράσης της ξεκινά από τα 10cm έως τον χώρο ενός δωματίου
γ. Η έξοδός της προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στον κλάστη τα οποία(συνήθως) χαράζονται στην έκφρασή του(μειδίαμα, τρόμος, ντροπή , απόλαυση κτλ
δ. Ο γνώστης θα πρέπει να έχει την πρόθεση να δεχτεί την πληροφορία της πηγής.

Είναι όμως σίγουρα μια εξαιρετική αρχή για την έρευνα του ζητήματος. Συγχαρητήρια!

Nobody είπε...

all right!!!

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν νομιζω οτι o qu kai o nova.. το εθεσαν κάπως.
αλλα θα θελα κι γω με τη σειρα μου να θιξω το ζητημα του ήχου. Στο παραπάνω θεώρημα λαμβάνεις ως δεδομένο μόνο ένα είδος κλανιάς, της κουφής και βρωμερης. Ομως υπάρχει και η ηχηρή, η οποία και δεν περιλαμβάνεται ως περίπτωση. Στην ηχηρή υπάρχει μάλλον και ένα τεταρτο ή πεμπτο μοντέλο ροής πληρορίας, που είναι και απολυτη σαν το 1ο ή και το 2ο μοντέλο. Η διαφορα είναι οτι πλέον τόσο ο Χ, όσο και οι υπόλοιποι Ψ,Ζ, ...ν, γινονται γνώστες, χωρις αναγκαστικά να γινουν κλάστες (εκτος του Χ) ή μυριστές.

Ανώνυμος είπε...

des auto:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_theorem

Ανώνυμος είπε...

Ως καλαμπούρι θαυμάσιο, έγραψες πάλι! Τώρα ως ουσία δεν ξέρω. Τι προτείνει δηλαδή το θεώρημα; Να κάνουμε πράγματα μόνοι μας ή το πολύ πολύ με τον σύντροφό μας;

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να τονίσω πως πλην του θεωρήματος αυτού η κλανιά ως πράξη αλλά και ως έννοια έχει εμπνεύσει και το παγκοσμίως διάσημο καλλιτεχνικό κίνημα της "f-art", φορείς του οποίου είναι οι "fartists", ατυχώς μεταφρασμένοι στα ελληνικά από γνωστό κλανιάρη αλλά άσχετο από τέχνη ως "κλανιτέχνες". Μια πιο δόκιμη απόδοση του όρου λείπει για την απογείωση της αναγνωρισιμότητας των ντόπιων συντρόφων του κινήματος...Claceremos!

izydoor είπε...

για άλλη μια φορα αιμοφιλε επέλεξες το δρόμο της διαστρέβλωσης για να καταλήξεις στα γνωστά πλέον συμπεράσματα που σε έκαναν διάσημο.

κανένας ηθικός φραγμός δεν στέκεται πια εμπόδιο στα δυσοίωνά σου σχέδια.

κι όμως, την απάντηση για άλλη μια φορά μας τη δίνουν οι Γραφές:

σε συγκεκριμένο χωρίο γνωστού ευαγγελίου (δεν αναφέρω πηγή γιατί είναι βεβαίως copyrighted), αναφέρεται σαφώς ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έκλασε τους άρτους μπροστά σε τόσο κόσμο. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ούτε η μυρουδιά, ούτε ο ήχος, όπως θα ήθελαν και οι αιρετικολογούντες αναγνώστες και σχολιαστές σου.

Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι τα θεωρήματα της τεχνοκρατούσας επιστήμης σας δε χωρούν τη μεγάλη αλήθεια της μίας Αγάπης του Κυρίου.

Διότι μερικά πράγματα είναι αυταπόδεικτα, τα δε μοντέλα της αθεΐας σας κατακρημνίζονται ως πύργος εκ τραπουλοχάρτων!

Τελικώς αυτό που δε γνωρίζετε όλοι εσείς οι μη έχοντες την Αγάπην, είναι ότι δεν τίθεαι καν ζήτημα Γνώστη, αλλά Μύστη! Καθώς δηλαδή λεει και ο σοφός λαός, "ο καθένας την πορδήν του την έχει μοσχολίβανο", ήτοι ο μετέχων εις την αγίαν Αγάπην του Ιησού μας, δεν θα ασχοληθεί ποτέ μετά της αναζητήσεως της Γνώσεως, όντας όμως σίγουρος ότι ο ίδιος ο Κύριος έκλασε τον άρτον ημών τον επιούσιον, μυσταγωγείται καταλλήλως και παντοιοτρόπως και ευφραίνεται οσφριζόμενος την αγίαν κοινωνίαν της κλανίας.

Μετανοείτε, ω μωροί και -φευ!- απάρθενοι υιοί!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Δίκιο έχει ο αποπάνως μου. Υπάρχει, δε, περιστατικό από χωριό της Χίου, στη δεκαετία του '60, κατά το οποίο ο παπάς ψέλνει «...και κλάααααασας ο Ιησούς τους άρτους...» και πετάγεται μια γριά από το εκκλησίαζμα , αναφωνούσα «Χριστούλη μ', η πορδίτσα σ'!».

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
izydoor είπε...

φορ δε πισι γιούζερζ:

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΟ SEE HERE ΤΟΥ ΑΠΟΠΑΝΩ, ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΜΙΑΣ Ο KAZAHN!
no joke, παίδες, προσοχη!

________________________________

φορ δε μακχιντος γιούζερζ:

μαγκες πιαστε τα γιοφύρια,
kazahn κλάσε μας τ'αρχίδια!
έχουμε mac!
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaa

κωστας αδαμοπουλος είπε...

Αον Έκλασα στο γέλιο με αυτό που διάβασα

Βον Να προσέχεις τις παρέες σου, δε μου φαίνονται πολύ σόι ο Κωστής και ο Μάρκος

Γον Σβήσε αυτόν το μαλάκα τον kazahn, που βάζει μαλακισμένα προγραμματάκια εις τους υπολογιστάς μας

Δον Η θεωρία την οποόια διατυπώσατε (πέρα από την ενδεχομένως ανασφαλή υπεράσπιση του "πρωτοκλάστης, πρωτομυριστής") δε λαμβάνει ουδόλως υπόψιν το ενδεχόμενο του παραθύρου, καθισταμένη ούτω στατική, ει μη και συντηρητική, εφόσον ουδόλως λαμβάνει υπόψιν το ευρύτερο περιβάλλον - τουτέστιν τον πιθανό νοτιά στο θερμαϊκό, το βοθρατζήδικό στην πάτρα, το σκατόγκαζο εις τας δυτικάς συνοικίας των αθηνών.

Εον Δεν έχει έψιλον

izydoor είπε...

I. ψάξου λίγο, νομίζω μπορείς να απενεργοποιήσεις τα links, για να μη μπορεί να παίζει μπάλα ο asymmetus kazahn.
ΙΙ. θα συμφωνήσω με τον απο πάνω, και προσθέτω την ύπουλη χημική επίθεση που εξαπολύει συχνά ο τετράποδός μας φίλος!
Πόσες φορές καθόσουν στον καναπέ μόνος, και κατέστης όλως περιέργως μυριστής, αλλά όχι και γνώστης; Μέσα στην ανησυχία, κοιτάζεις κάτω από τον καναπέ, και διαπιστώνεις με ανάμικτα συναισθήματα ότι ο Αζώρ κοιμάται μειλίχιος και ονειρεύεται σκυλίτσες!

Προτεινόμενες λύσεις:
1.αποστολή του Αζώρ σε καινούριο περιβάλλον (είναι η πρώτη που σού'ρχεται, αλλά την απορρίπτεις άμεσα.)
2.δραματική επέμβαση στη διατροφή του Αζώρ.
3.δεν αφήνουμε τον Αζώρ να περπατάει ξυπόλυτος σε βρεγμένες επιφάνειες. Αν κρυώσει η κοιλίτσα του, θα αυξηθεί η συχνότης των εκπυρσοκροτήσεων.
4.μια θηλυκή συντροφιά για τον αγαπημένο Αζώρ. Τουλάχιστον μπροστά της, αν βέβαια γνωρίζει στοιχειώδεις κανόνες savoir vivre, θα ντρέπεται να κλάσει!

Ανώνυμος είπε...

Ααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

και ως γνωστόν :
"Αν δεν σε κλάσει μάστορας δεν γίνεσαι τεχνίτης"