27 Σεπ 2008

Ανάγνωση

Γεια σας, γεια σας, γεια χαρά σε όλους και όλες! Συγνώμη για την απουσία των 30 ημερών, ήταν πραγματικά κάτι παραπάνω από συγκινητικές οι απαιτήσεις σας για νέα δημοσίευση... Αλλά τι να κάνω ο δόλιος... Δέκα και πλέον μέρες στο κρεβάτι με λουμπάγκο... Και στο καπάκι ο αγώνας για τον επιούσιο... καταλαβαίνετε τώρα... Πάμε λοιπόν! Ομπρός για τον επερχόμενο χειμώνα!


Καιρό τώρα σκεφτόμουνα πως πρέπει να τολμήσω την ανάγνωση ενός ποιήματος και την ψηφιακή καταγραφή της... Αλλά μου φαινότανε κάπως ξενέρωτο αυτό το "Ο Αιμόφιλος Ινφλουέντζας διαβάζει Αιμόφιλο Ινφλουέντζα". Και λίγο εγωκεντρικό... και λίγο επηρμένο... τέλος πάντων, διάφορα άσχημα πράγματα... Τα ξεπέρασα όμως όλα αυτά και αποφάσισα να χαρίσω στο αγαπητό κοινό του aimof.blogspot.com μια αυθεντική ανάγνωση ενός παλαιότερου έργου. Και μάλιστα μία ανάγνωση δίγλωσση, στα ελληνικά και στα γαλλικά!

Πρόκειται για ένα ποίημα πολύ αγαπημένο μου με τίτλο "Ελάτε σιγά, κοιμάται το μωρό", εξαιρετικά πρώιμο (γραμμένο αρκετά πριν τα 24 Σονέτα) που απηχεί τις δυσκολίες μιας πραγματικά διαφορετικής εποχής. Ένα ποίημα πολύ μικρό σε μέγεθος το οποίο όμως γράφτηκε κυριολεκτικά γραμμή-γραμμή σε διάστημα τριών και πλέον μηνών. Η φόρμα είναι εξαιρετικά απλή, αν και νομίζω ότι το ύφος είναι γνώριμο, και θα μπορέσετε εύκολα να εντοπίσετε κάποιες ψιλο-απόπειρες για ένα φλερτάκι με το συμβολισμό (απόπειρες μάλλον αποτυχημένες, για να είμαι ειλικρινής).

Πριν σας το παραδώσω, να ευχαριστήσω από τη θέση αυτή τον φίλο μου Κωνσταντίνο Μ. εκ Παρισίων, ο οποίος με περισσή φροντίδα μετέφρασε το ποίημα στα γαλλικά και μου εδίδαξε υπομονετικά την ορθή παρισινή προφορά.


Ανοίξτε λοιπόν την ένταση και καλή ακρόαση/καλή θέαση!