12 Νοε 2007

Περί αστικών μύθων

Οι αστικοί μύθοι είναι διάσημες ιστορίες για αρκούδες (λευκές ή καφέ), με εντελώς άγνωστη προέλευση και απελπιστικά ευρεία κυκλοφορία. Τους συναντάμε σε πολλές και ποικίλες εκδοχές, στη δουλειά, στο σχολείο, στην ξεκούραση, στο παιχνίδι. Ενίοτε μας διασκεδάζουν, συχνότερα όμως μας βγάζουν κυριολεκτικά από τα ρούχα μας.

Προσπαθώντας να τους κατατάξουμε, μπορούμε χοντρικά να διακρίνουμε δύο μεγάλες κατηγορίες: Α) Τους μύθους οι οποίοι κυκλοφορούν ως «επιστημονικά» δεδομένα ή «ιστορικά» ντοκουμέντα και Β) τους μύθους που αναπαράγονται ως καθημερινές ιστορίες που συνέβησαν σε κάποιον φίλο, σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο, ή – σε περίπτωση μυθομανίας- στον ίδιο το μεταφορέα του μύθου.


Όμως, τέρμα τα ψέματα.


«Ριγούν τα δέντρα τα βουνά, ριγούν τα κυπαρίσσια,

κι όταν μιλάει αυτό το μπλογκ, τα λέει παλικαρίσια»


Ήρθε η στιγμή της αλήθειας.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α
Ψευδοεπιστημονικοί ή ψευδοιστορικοί αστικοί μύθοι

1. «Τα ελληνικά δεν έγιναν διεθνής γλώσσα για μία ψήφο» - Εντελώς κλασικό, το μαθαίνουμε το πρώτον από βλάκα καθηγητή στο σχολείο. Ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα: Τι θα πει διεθνής γλώσσα; Ενώπιον ποιας επιτροπής θα κρινόταν αυτό; Ποιοι είχαν δικαίωμα ψήφου; Ποιος ήταν ο ανθέλλην που δεν υπερψήφισε;

2. «Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω της καταπληκτικής δομής της». - Ω ρε μανούλα μου… Απίστευτη εθνικιστική mega-μπούρδα σε στυλ αρτ-λιακό (κατά πολύ παλαιότερη βέβαια από τον απατεώνα βιβλιοπώλη). Πίσω στα αυτονόητα: Η «γλώσσα» των υπολογιστών έχει μόνο δύο λέξεις, το 0 και το 1.

3. «Ο αη-Βασίλης με την ασπροκόκκινη φορεσιά είναι επινόηση της Κόκα κόλα» - Ιστορία ιδιαίτερα διαδεδομένη στους αντιεξουσιαστικούς κύκλους. Προσοχή! η αποκάλυψη ότι είναι μύθος, προκαλεί αντιδράσεις (ως συνήθως, όλοι είναι σίγουροι για την αλήθεια τους…). Πάντως πρόκειται για εξακριβωμένη μούφα, υπάρχουν πολλές ασπροκόκκινες εκδοχές αυτού του παππού με τα άσπρα μούσια που φέρνει δώρα, ήδη από τον 19ο αιώνα. Απλώς η πιο γνωστή εκδοχή της γνωστής φιγούρας φτιάχτηκε πράγματι από την Κόκα κόλα και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε διαφημίσεις τη δεκαετία του ‘30.

4. «Η αλυσίδα Kentucky Fried Chicken (KFC) υποχρεώθηκε με δικαστική απόφαση να αφαιρέσει το “Chickenαπό τις ταμπέλες των καταστημάτων της, καθώς εκτρέφει μεταλλαγμένα ακέφαλα κοτόπουλα τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «chicken». - Μελλοντολογική παπαριά τύπου «12 πίθηκοι», που προσφέρει όμως καλό ψύλλιασμα για το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει με τη γενίκευση της χρήσης της βιοτεχνολογίας.

5. «Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ δεν θάφτηκε αλλά καταψύχθηκε μέχρι να ανακαλυφθεί η θεραπεία της νόσου του» - Ανάλογος με τον προηγούμενο, ψευδοεπιστημονικός - ψευδοιστορικός μύθος. Ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί αληθινός στην πράξη καθώς ο μακαρίτης ήταν τόσο κάθαρμα ώστε είναι πιθανόν «να μη λιώσει ποτέ» από τις πολλές κατάρες που θα’χει φάει.

6. «Η Κόκα Κόλα προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων βρεφών στην Αφρική με μια διαφημιστική καμπάνια που προέτρεπε τις μητέρες να αντικαταστήσουν το μητρικό γάλα με Κόκα Κόλα» - Έχουμε χιλιάδες λόγους να τη μισούμε την κωλοεταιρία, δεν χρειαζόμαστε αυτήν την υπερ-κοτσάνα.

7. «Το κογιότ είναι συμπαθητικό και το μπιπ-μπιπ αχώνευτο» - Μεγάλος τηλεοπτικός και κινηματογραφικός μύθος, μπορείτε να διαβάσετε σχετικές προηγούμενες αναρτήσεις στο παρόν μπλογκ.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β
«Αληθινές» ιστορίες που ντεμέκ συνέβησαν σε κάποιον.

1. Ανατριχιαστικές ψευδοαστυνομικές ιστορίες (γνωστές και ως «σπούκι») .

Γνωστότερη: Κλέφτες οργάνων σώματος. "Ο ξάδερφος του κολλητού μου πήγε σε ένα μπαρ και του την έπεσε μια κοπέλα, πήγαν σπίτι του, το κάνανε, και το πρωί ξύπνησε στην μπανιέρα του μέσα σε πάγο και ένα σημείωμα μπροστά του που έγραφε ΜΗ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΝΕΦΡΟ".
Μάλιστα. Φιλάνθρωποι οι κλέφτες οργάνων. Του άφησαν τουλάχιστον το ένα...

2. Αστείες (λέμε τώρα) ιστορίες με παρεξηγήσεις ελληνικών λέξεων στο εξωτερικό.

Διάσημες δύο εκδοχές.

α) Ο έλλην τουρίστας στην Τουρκία. Ο ήρωας του μύθου πηγαίνει σε ένα καφέ και ανακαλύπτει ότι μπορεί να ζητήσει αναπτήρα λέγοντας «μπιρ τσακμάκ» (=ένα τσακμάκι) και στη συνέχεια ξεθαρρεύοντας ζητάει τασάκι φωνάζοντας «μπιρ Τασάκ» (=ένα αρχίδι) προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων.

β) Ο έλλην φοιτητής στην Ιταλία. Ο ήρωας έχει τάχα μου τάχα μου μια συμφοιτήτρια που τη λένε Φρόσω και την πρώτη μέρα στο αμφιθέατρο φωνάζει «Φρόσω, πού να κάτσω;» (προκαλώντας το γέλιο των ιταλών συμφοιτητών λόγω του ότι "φρόσω"(frocio) = ομοφυλόφιλος και "κάτσω"(cazzo) = πέος… (ανατρίχιασε ο κώλος μας από τη μούφα και την κρυοκωλιά).

3. «Αστείο» ονοματεπώνυμο συμμαθητή στο δημοτικό. Έχουν αναφερθεί: Ποθητός Κωλαράκης, Ζαχαρένια Πίπα, Σγουρή Τρίχα, Καλώδιος Σουπερφρέσκος και δεκάδες άλλα. Πάντοτε συνοδευόμενα από την (προσθετική αληθοφάνειας) φράση: "απορώ με τους γονείς του, πώς δεν έκαναν κάτι για να του αλλάξουν το όνομα"...

4. Παράλογα αιτήματα καταλήψεων σε γειτονικά σχολεία: Κλασικός αντιδραστικός αντικαταληψιακός μύθος. Δύο είναι οι κυρίαρχες εκδοχές: 1) "Στο διπλανό σχολείο κάναν κατάληψη, επειδή στο κυλικείο δεν βάζανε αρκετό τυρί στις τυρόπιτες". 2) "Στο διπλανό σχολείο κάναν κατάληψη, επειδή στο κυλικείο δεν είχαν σπαστά καλαμάκια".


Και έπεται συνέχεια...
(περιμένοντας φυσικά και τη δική σας συμμετοχή!)

---

Πριν κλείσω, θα ήθελα να πω το εξής:

Ο φίλος μου ο Μιχάλης -εξαίρετος μεταφορέας αλλά και μέγας κατασκευαστής αστικών μύθων (σ.σ. εικάζεται ότι αυτός επινόησε το «συμμαθητή» Ποθητό Κωλαράκη) - γίνεται έξαλλος κάθε φορά που τον ξεμπροστιάζω στην παρέα. Συνηθίζει λοιπόν να με αποστομώνει με το εξής πολύ απλό:

«Ναι, εντάξει, μπορεί να είναι ψέματα… Ήταν όμως πολύ ωραία ιστορία… Τι κατάλαβες που μου τη χάλασες;»


Πράγματι…


Τι κατάλαβα;



.

26 σχόλια:

abbax είπε...

ela nte, ti katalaves? e? e? e?

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη παράλειψη νομίζω, η μη αναφορά στο κρυφό σχολειό. Όχι; Είναι πολλά τα παραμύθια τέτοιου τύπου που μας έχουν ταίσει.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ αιμόφιλε, φαντάζομαι θα έχεις υπόψιν σου και αυτό....
http://www.sarantakos.com/language/myths.html

Ανώνυμος είπε...

"Ψέματα λένε μόνο οι ψαράδες, οι κυνηγοί και οι μπλογκοσφαιράδες." Μύθος. δεν είμαι τίποτα απο τα παραπάνω και μόλις το είπα.

Ανώνυμος είπε...

Μύθος: Σε κανενός το χωριό οι Τούρκοι , οι Εβραίοι, οι Βούλγαροι, κτλ κτλ δε γαμήσανε τις μάνες(προγιαγιάδες)τους.Ειναι όλοι βέροι ντοποιοχωριανοί έλληνες.

Ο έρως όμως ούτε χρώμα ούτε φυλή κοιτά.

Ανώνυμος είπε...

xwris malakies auto me to tasak exei symvei...
kati allo pou mou arese, itan enas gallos (nomizw) podosfairistis, o mouniti.. opote akoustike kai to... "i mpala sto(n)mouniti(s)"

abbax είπε...

episis, an stin idia omada vriskontan o mouniti kai o capello, tha eixame to didymo, to mounitis-kapelo

afto me ta nefra den einai klemmeno? amerikanikos mythos den einai?
giati stin ellada sta pairnoun ta nefra stin pragmatikotita, meso epitokion.

kai den boro na katalavo giati paraponieste? oraioi einai oi astikoi thryloi, afton me to kannis to kserete? itan leei mia giagia pou synithize na kanei banio to skylaki tis kai meta anave xamila to fourno kai to evaze mesa me anoixti tin porta gia na stegnosei. otan vgikan oi fournoi mikrokymaton, i giagia evale to skylaki sto fourno, pali xamila alla etsi ki allios to skylaki ekane splat. the end.

Ανώνυμος είπε...

Ως προς το τελευταίο μέρος του έξοχου διαφωτιστικού δοκιμίου σας, κύριε Αιμόφιλε, μπορώ να προσθέσω, εις υπεράσπισιν του κυρίου Μιχάλη (που, ωιμέ, όλοι ξέρουμε τι τερατολόγος είναι) και μια παροιμία που λένε στο χωριό μου (έχω χρόνια που έφυγα και δεν τα θυμάμαι καλά τα χωριάτικα): "Se non e verso, e ben trovato"

Ανώνυμος είπε...

Επίσης άλλος αστικός μύθος που έχει κυκλοφορήσει, είναι αυτός με τη γιαγιάκα ή τον παππόυλη μέσα στο αστικό, όπου γίνεται το εξής: Μετά από ένα δυνατό φρενάρισμα βρίσκεται σωριασμένος κάτω ο παππούλης ή η γιαγιάκα κάπου κοντά στον οδηγό, οπότε ο οδηγός νευριασμένος φωνάζει " Μα καλά δεν σας έχω πει να κρατιέστε καλά από τις χειρολαβές;;" Και τότε η γιαγιάκα ή ο παππούς σηκώνεται και κοιτάζοντας τον οδηγό, χωρίς να μιλήσει, του δείχνει τη ξεχαρβαλωμένη χειρολαβή....

Αυτόν τον μύθο πρώτη φορά τον είχα ακούσει να συμβαίνει σε αστικό λεωφορείο της Βέροιας...κι από τότε έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις...
Είναι σύμπτωση Αιμόφιλε;;;

Unknown είπε...

Αυτό με τα νεφρά έχει συμβεί... Το διάβασα στην Καθημερινή. Σίγουρα.
Επίσης, ένα δεύτερο που έχω ακούσει απο έγκυρη πηγή (δεν θέλω να εκθέσω πρόσωπα) και είναι επίσης διασταυρωμένο είναι οτι το Κιλκίς στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Προκειται για μια πόλη - σκηνικό που συντίθεται όταν κάποιες περιστάσεις το απαιτούν! Αλήθεια! Νά, φιλάω σταυρό!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω ότι κάποιος βρήκε στα Googy´s σ' ένα σάντουιτς με λουκάνικο (παλιά. Τώρα αυτό το σάντουιτς καταργήθηκε. Τυχαίο;) ένα κομμένο δάχτυλο. Το πίστευα για χρόνια... αλλά έτρωγα Goody´s... Επίσης, γιατί μου διαφεύει, τι ακριβώς είναι το αρτ-λιακό;;;;

Ανώνυμος είπε...

An urban legend?

Στο λεωφορείο κάθονται σε αντικριστές θέσεις ένας νεαρός μαύρος και μια θείτσα πάνω από πενήντα. Σε κάποια στάση μπαίνει ο ελεγκτής από την πίσω πόρτα και αρχίζει να κάνει έλεγχο. Η θείτσα, ως εκφραστής της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας φωνάζει προς το μέρος του ελεγκτή:
-Εδώ ελάτε…εδώ…μη χάνετε το χρόνο σας…εδώ…ο μαύρος δεν χτύπησε εισιτήριο…
Ο ελεγκτής ως ευσυνείδητος υπάλληλος την αγνοεί και συνεχίζει τον έλεγχο χωρίς να αφήσει κάποιον έξω. Ο μαύρος κοιτάει τη γριά και αυτή με τα χέρια σταυρωμένα πάνω στην κοιλιά της κρατάει ανάμεσα στα δάχτυλα της το εισιτήριο κάθετα, ώστε να φαίνεται. Καθώς ο ελεγκτής πλησιάζει, ο μαύρος αρπάζει από την κυρία το εισιτήριο, το διπλώνει στα οκτώ, το βάζει στο στόμα του και το καταπίνει…η θείτσα μένει αποσβολωμένη…
Έρχεται ο ελεγκτής και ο μαύρος βγάζει από την τσέπη του την κάρτα μηνιαίων διαδρομών…
-Εσείς κυρία μου?
Αυτή τα ‘χει χάσει εντελώς
-Το έφαγε ο μαύρος…να! ρωτήστε…
Κανείς δεν μιλάει κα μάλλον όλοι όσοι είδαν τη φάση το χαίρονται…ο ελεγκτής χαμογελάει και της ζητάει τα στοιχεία της για να της κόψει πρόστιμο.

Ανώνυμος είπε...

Τούτο κυκλοφορεί και ως short film, σε GR και DE εκδοχή... το άστυ έχει διευρυνθεί επικινδύνως

Ανώνυμος είπε...

"Αν δε φας το φαγητό σου θα έρθει ο κακός ο λύκος να σε φάει". Μύθος. Παρόλο που το ατομικό βάρος των ανθρώπων(χοντροι κοινώς) αυξάνει, πότε δεν αναφέρθηκε θάνατος ή απώλεια παιδιού από λύκο για τον προαναφερόμενο λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Ο αλήτης ο Βιλαρδουίνος μου έκλεψε την ιστορία που ήθελα να πω, οπότε πάρτε μια έτοιμη:
tom waits(missing my son)
I was in a line at the supermarket the other day, and uhm... y'know, I had all my things on the little conveyor belt there. And uh... there's a gal in front of me that is uh.. well, she's staring at me and I'm getting a little nervous and uh, she continues to stare at me. And I uh, I keep looking the other way. And then, finally she comes over closer to me and she says: "I apologise for staring, that must have been annoying. I, I... You look so much like my son, who died. I just can't take my eyes off you." And she precedes to go into her purse and she pulls out a photograph of her son who'd died. And uh, he looks absolutely nothing like me. In fact he's... Chinese. Uh... anyway, we chatted a little bit. And uh, she says: "I'm sorry, I have to ask you. Would you mind, as I leave the supermarket here, would you mind saying "Goodbye mom" to me? I, I know it's a strange request but I haven't heard my son saying "Goodbye mom" to me, and "So long" and it would mean so much to me to hear it. And uh, if you don't mind I... " And I said: "Well, you know, okay, yeah, sure. Eh.. uh... I can say that." And, and so, she uh gets her groceries all checked out. And uh, as she's going out the door she waves at me and she hollers across the store: "Goodbye son!" And I look up and I wave and I say: "Goodbye mom!" And then she goes, and uh... So I get my few things there, on the conveyor belt and the checker checks out my things. And uh, and he gives me the total and he says: "That'll be four hundred and seventy nine dollars." Uh... and I said: "Well, how is that possible! I've only got a little tuna fish, and uh some skimmed milk, and uh mustard and a loaf of bread..." He goes: "Well, well you're also paying for the groceries for your mother. She uh, told me you'd take care of the bill for her." And I said: "Well, wait a minute! That's not my mother!" And he says: "Well I distinctly heard her say as she left the store "Bye son!" and you said "Bye mom!" and so what are you trying to say here, uh..." I said: "Well, JESUS!" And I looked out into the parking lot and she was just getting into her car. And I ran out there. And she was just closing the door, and she had a little bit of her leg sticking out of the door and she was pulling away and I grabbed her leg and I started PULLING it! Just the way... I'm pulling yours...

φούρφουλο είπε...

χοχοχο σχεδόν άψογο το απο πάνω, ο μπάρμπα τομ το χειρίζεται με λεπτότητα το θέμα.. pulling your leg, λέει κάτι κ μεταφορικά??

ένας τύπος τραβάει την τσάντα μιας θείτσας, τον αρχίζει αυτή, δεν την παίρνεις, σαν δεν ντρέπεσαι κ τέτοια.
την κοιτάει καλά καλά και της λέει, εε, χαλάρωσε, κάνεις πλάκα στον περήφανο λαό του πάοκ?(μπάογκ)

και το ποτό της πόλης, τούμπα λίμπρε, μαλαματίνα με έψα, πριν την πάρει ο αη-βασίλης..τέτοια πίναμαν κ ψες κ το ρίξαμε στην πρωινή μπαρμπάλα

Ανώνυμος είπε...

Καθόμανε...
σκεφτόμανε...
ποιός ήμανε...
που πάγαινα...
τι φκιάν η συμπεθέρα
κι μέσα'μ
στου κεφάλι μου
αχός βαρύς ακούστηκε
ο θειός απ' το υπερπέραν
Ταννάσςςςςςςς ψυχή μου
σύνελθε
ξέκοψε απ' τα μπλόγκια
τι θέλεις και χαριεντίζεσαι
στου Αιμόφιλα τα λόϊα
Δεν είμαστε τέτοια ανθρώποι ιμείς

Ιμείς είμαστε έλληνοι
είμαστε πατριώτοι...

.sminefa.. είπε...

Βιλαρδουίνε ο μύθος σου είναι 'πραγματικότητα' σε ασπρόμαυρη, γερμανική ταινία μικρού μήκους.Πολλά καλή!!!

π. είπε...

Για να ενισχύσω την πληρότητα και την εγκυρότητα του άρθρου προσθέτω τον βασικότερο και πέρα για πέρα αληθινό λόγο κατάληψης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το στρογγυλό σχήμα της τυρόπιτας του κυλικείου, με αποτέλεσμα την σύγχυση του πεινασμένου ως προς το από πού να αρχίσει να την τσακίζει..

υγ. το μπιρ-Τασάκ τα σπάει..

Ανώνυμος είπε...

«Ο αη-Βασίλης με την ασπροκόκκινη φορεσιά είναι επινόηση της Κόκα κόλα» αυτό πατάει σχεδόν στη πραγματικό(τη)τα στην αρχή το πιο διεδομένο ήταν να είναι με πράσινη στολή. A.M. είναι και αυτό που λέει ότι η κοκα κόλα ήταν αρχικά φάρμακο για το στομάχι καθώς και το κλασικό ότι έχει μέσα κόκα.
Επίσης ΑΜ. είναι και το και καλά επεισόδιο που πίανει το κογιότ το μπιμπ μπιμπ και μετά αρχίζει το κυνηγητό από την ανάποδη.
Για τα ονόματα υπάρχει στο πολυτεχνείο (ναι ζει μπορείτε να γίνει και έλεγχος από κατάλληλα εφοδιασμένο τιμ) ο κύριος τσιμπούκης στο τμήμα των ηλεκτρολόγων. Το μικρό όνομα της κόρης του παρόλαυτα το αγνοώ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.urbanlegends.gr/modules/news/

Ανώνυμος είπε...

Τυγχάνει να συζώ με τον έλλην τουρίστα στην Τουρκία,οπότε σας διαβεβαιώ πώς αυτή τουλάχιστον η ιστορία ειναι αληθινή.
Παρεπιπτόντως χαίρομαι που σας
ξαναβρίσκω...
Αντιγονίδα

Ανώνυμος είπε...

Μην αφήνετε ασήμαντες λεπτομέρεις όπως η αλήθεια να χαλάσουν μια ωραία ιστορία...

Ανώνυμος είπε...

Κλασικη ιστορια επισης ,με τον μεσηλικα οδηγο μοτοσυκλετας, εποχης 1960 BMW ,οπου σταματαει σε κοκκινο φαναρι, δεν κατεβαζει τα ποδια να κρατησει την μοτοσυκλετα ορθια και πεφτει στο πλαι.Ο αφηγητης, συχνα παρον στο συμβαν, βοηθαει τον οδηγο της BMW να σηκωθει και οταν τον ρωτα τι του συνεβη , του απαντα ο μεσηλικας οτι 30 χρονια οδηγουσε με το sidecar, (καλαθι)

abo-bder είπε...



تركيب كاميرات مراقبة بالرياض
فني تركيب ستلايت بالرياض
فني تركيب ستلايت بالرياض
فني تركيب وبرمجة الدش بالرياض
شركة قص اشجار بالرياض
فني
فنى
فنى تركيب ستلايت بالرياض
فنى
فني تركيب اثاث ايكيا بالرياض


abo-bder είπε...



فني ستائر بالرياض