23 Οκτ 2007

Εσωτερική Μετανάστευση

Είναι πολύ γνωστό, μας το λέγαν και στο σχολείο. Ο Καβάφης στον καιρό του εθεωρείτο εντελώς του πεταματού. Ο Ψυχάρης τον έλεγε «Καραγκιόζη της δημοτικής». Ο Θεοτοκάς είχε πει πως σε μια δικογραφία διαζυγίου υπάρχει πολύ περισσότερη ψυχή απ' ό,τι σε ολόκληρο το καβαφικό έργο. Όσο δε για τον Παλαμά, δεν τα πρόφταινε τα καλά τα λόγια... "Κακή στιχουργική, μεικτή γλώσσα, ανορθόδοξη ερωτική θεματογραφία"...

Μπράβο στα παιδιά, συγχαρητήρια για την οξυδέρκεια και το λογοτεχνικό τους αισθητήριο...


Τώρα βέβαια θα μου πείτε, "ε, τι δηλαδή, μάγκας είσαι εσύ, κι ήρθες να μας πεις το 2007 ότι ο Καβάφης είναι σπουδαίος, και ότι είναι βλάκες αυτοί που δεν τον κατάλαβαν;" Όχι, καθόλου... Αντιθέτως μάλιστα, την εκδίκησή μου ζητάω, την εκδίκηση για όλα τα χρόνια που με στοίχειωσε. Κι ακόμα με στοιχειώνει. Ίσως γιατί μόνο στον Καβάφη βρήκα τόσο ανάγλυφη τη διαφορά ανάμεσα στην έπαρση και την ανάταση. Είναι πραγματικά ανεξήγητο, πώς γίνεται κάποιος να γράφει με τόση ταπεινότητα και ταυτόχρονα κάθε του ποίημα να αναδίδει την αυτοπεποίθηση του δημιουργού των πάντων. Λες και πριν απ'το ποίημά του, δεν είχε ειπωθεί ποτέ τίποτε σημαντικό.

Χρόνια την περίμενα τη στιγμή της εκδίκησης. Και χτες το βράδυ, μου την πρόσφερε απλόχερα ο φίλος μου ο Νικολάκης. Συζητούσαμε για κάποια κοινή φίλη που έλεγε ότι κουράστηκε στη Θεσσαλονίκη, ότι εξαντλήθηκαν οι σχέσεις και τα πράγματα που έχει να κάνει και θα μετακομίσει στην Αθήνα.

Θέλησα να σχολιάσω το μάταιο της μετακόμισης, τσιτάροντας
κλισέ από Καβάφη:

"
Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θά'βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί. [...]
Για τα αλλού -μη ελπίζεις-
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη την μικρή, σ’όλην την γή την χάλασες".

-Είναι σπουδαίος ρε Νίκο, πρόσθεσα, λέει τα
πάντα σε 16 στίχους!

-Ναι, δε λέω, αλλά νομίζω ότι στην Πλατάνη λένε το ίδιο πράγμα σε 2 μόνο στίχους.


-Δηλαδή;


- Όποιος είναι βλάκας στο βουνό

είναι και στη θάλασσα.


---------------

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ

Λένε πως τη νύχτα εκείνη,την τελευταία,όταν ο Αντώνιος επολιορκείτο απ'τα στρατεύματα του Καίσαρα και στην πόλη της Αλεξάνδρειας είχε πέσει βαθιά σιωπή και σαστιμάρα,ανάκατη με τρόμο και προσμονή για το τι θα συμβεί,ακούστηκαν οι εναρμόνιοι ήχοι οργάνων παντοδαπών και βοή όχλου,και αναφωνήσεις πανηγυρικαί μετά πηδημάτων σατυρικών,ως αν θορυβωδώς διήρχετο ιερός θίασος:ότι ώρμα δε διά της μέσης της πόλεως προς την πύλην έξω,την τετραμμένην προς τους εχθρούς,και ότι ο θόρυβος,όστις μέγας,εξήλθε δι'αυτής.
Όσοι δίνουν αξία σε τέτοια πράγματα έλεγαν ότι ήταν ένα σημείο που δόθηκε στον Αντώνιο,πως τον εγκαταλείπει ο Διόνυσος:
ο Θεός προς ον αυτός πάντοτε διετέλει εξομοιών εαυτόν και οικείος δεικνύμενος.

"Πλούταρχος-Βίοι Παράλληλοι"

...μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
Σαν έτοιμος από καιρό,σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,...............
κι αποχαιρέτα την,την Αλέξάνδρεια που χάνεις.

Ανώνυμος είπε...

γιατί παρακαλώ να μας ενδιαφέρει η άποψη σας για τον καβάφη; ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;;;;;;;;;;; Λίγα υποφέραμε στο σχολείο, εεεεεεεεεεεεεεε ;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Άιιι μωρή κιούσπα παλιοκακίστρο,
έκαν'ς το ποιήμα μετακόμιση,
τι με λες?
Άς'τοu ζαgάρ να τα λαλάει,
Σάματις η δική'ς η άποψις είν πιότερο ντόμπρα?
Άι να μαζέψ'ς καμιά ελιά.....
Παλιοχουρχούρο...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ 100 στα 100, τον έκανε σκόνη η παροιμία τον Καβάφη!!!!Θέλω να συμπληρώσω με μερικές επιπλέον παροιμίες που μπορούν να αντικαταστήουν κι άλλα ποιήματα - ΕΚΛΑΣΕ Η ΝΥΦΗ, ΣΧΟΛΑΣΕ Ο ΓΑΜΟΣ αντί για τους Βαρβάρους - ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΤΑΚΑ ΤΑΚΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΛΑΚΑ αντί για το Όσο μπορείς - ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΕ, ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ αντί για τους Τρώες - ΑΓΑΛΙΑ ΑΓΑΛΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ ΝΟΣΤΙΜΑΔΑ αντί για την Ιθάκη.

Ανώνυμος είπε...

Αθήνα

ε, κι αν ανοίξαν πέλαγα;
η θάλασσα
όρθιο
άρρωστο θηρίο
ματώνει


καληνύχτα αιμόφιλε και παλιοί φίλοι

Ανώνυμος είπε...

Και το ερώτημα παραμένει. Ας θυμηθούμε τους φίλους μας τους Γερμανούς:

Shall I stay here at the zoo
Or shall I go and change my point of view for other ugly scenes
You did what you did to me, now its history I see...
Things will happen while they can
I will wait here for my man tonight, its easy when youre big in japan

Alphaville, "Big in Japan"

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα με βασάνιζε χρόνια η Πόλις. Όταν κατέβηκα, λοιπόν, από το βουνό, φτάνοντας στη θάλασσα -εκεί που έσκαγε το κύμα- αποφάσισα να της γράψω ένα recitativo accompagnato. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη, ενώ καταφέρνει ακόμα και σήμερα να εκφράζει σαφέστατα την αγωνία μου και να συγκινεί τα πλήθη. Σας το αφιερώνω -δυστυχώς όχι accompagnatο- προσθέτοντας, ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ερμηνείας του και αποδίδουν με ακρίβεια αυτήν μου την παντοτινή αγωνία:

"Άσε με να φύγω (καθοδικό γκλισάντο) σε παρακαλώ (παύση) όλο και πιο λίγο (ξανά παύση) κάθε μέρα ζω (ξανά μανά παύση, έγινα σκιά σου και σ` ακολουθώ (λουπαριστό, εκτείνεται προς το άπειρο, κορυφώνεται στα 1320 Hz) μα θα χαθώ ώ... (για καλύτερα αποτελέσματα προτιμάται ξενική προφορά, λίγο πάθος και αρκετή βραχνάδα).

Κλαπ κλαπ κλαπ!

Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Μετά το "ξανά μανά παύση" θα έπρεπε να κλείνει η παρένθεση χωρίς κόμμα. Πρόκειται για τυπογραφικό λάθος λόγω βιασύνης και καλλιτεχνικής έκστασης.