3 Νοε 2007

Περί σκατοφαγίας (γενικώς;)

Η συζήτηση για τη σχέση «μέσων-σκοπού» στους αγώνες για μια άλλη κοινωνία, κρατεί καλά στις μέρες μας. Ως ελάχιστη συμβολή, στέλνω τις παρακάτω σκέψεις, με αφορμή το σύνθημα «Φάτε σκατά, κερνάει το κράτος» που είδα γραμμένο σ’ έναν τοίχο στη Θεσσαλονίκη.

Ο σκοπός: Να διαδοθεί η ιδέα της απαισιότητας του κρατικού μηχανισμού.

Τα μέσα: Η επινόηση ενός δυνατού συνθήματος, ένα κόκκινο σπρέυ και ένας τοίχος.

Μέχρις εδώ καλά. Επίθεση στους καθαρούς τοίχους, αμεσότητα στην απεύθυνση, ίσως με λίγη λεκτική βία αλλά πάντως με βαθειά ειλικρίνεια και χιούμορ. Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο:


Ένα ερώτημα όμως αναδύεται, μόλις ρίξουμε μια ματιά στις συγκεκριμένες συνθήκες μέσα στις οποίες κάνουμε την προπαγάνδα μας. Αυτό λοιπόν το σύνθημα είναι γραμμένο σε έναν τοίχο της οδού Ρακτιβάν. Τι το ιδιαίτερο έχει η Ρακτιβάν; Πρόκειται για ένα εκ των πιο μικρών κι ανήλιαγων στενών στο Διοικητήριο, πάνω απ’την Κασσάνδρου. Είναι ένα από αυτά τα απαίσια στενά που το απέναντι μπαλκόνι απέχει 3 μέτρα και, αν έχεις την ατυχία να μένεις στο ημιυπόγειο, μοναδική θέα του σπιτιού σου είναι ο απέναντι τοίχος , επίσης στα 3 μέτρα και κάτι…

Και δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς ποιοι μένουν σ’αυτά τα ημιυπόγεια.

Στη Ρακτιβάν λοιπόν, απέναντι από το παράθυρο του ημιυπογείου, δεν μπορείς να γράφεις ΦΑΤΕ ΣΚΑΤΑ. Γιατί στο ημιυπόγειο της Ρακτιβάν τρώνε σκατά κάθε μέρα, πρωί - μεσημέρι - βράδυ. Η ρωσίδα μετανάστρια του ημιυπογείου τρώει σκατά, σερβιρισμένα με διάφορους τρόπους: από το αφεντικό της, τους μπάτσους, τους γείτονες, τον άντρα της. Δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη από τη δική μας (καθημερινή και αναπόδραστη λόγω φάτσα-κάρτας) υπενθύμιση.

Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος/α: Δηλαδή τι εννοείς; Να πάμε να ζωγραφίσουμε λουλούδια;

Ναι ρε, λουλούδια.

«Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει»

έτσι δεν το λέμε;



----------------------
Φλασαϊκό Υστερόγραφο : Ο πολυαγαπημένος κύριος Ντίνος, σχολιάζοντας το σύνθημα «για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» που είδε γραμμένο σ’έναν τοίχο, γράφει στα Μικρά Ποιήματα το εξής απαράδεκτο: «μα όσο δε σεβόμαστε τους τοίχους, πού να βρεθεί η ποιότητα;»

Ίσως η χειρότερη στιγμή ενός πραγματικά σπουδαίου έργου.

---

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω εμένα τον τελευταίο χρόνο περισσότερο με απασχολεί η άλλη version του συνθήματος "φάτε σκατά κερνάει η κοινωνία". Βέβαια αυτά που λες και πάλι ισχύουν. Και για το Χριστανόπουλο δεν έχεις δίκιο, έχει πει κι άλλες χοντράδες πολλές...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως θα ήθελα να μας πει κάτι ο κύριος Αιμόφιλος για τις σχέσεις κοπρολαγνείας και πολιτικής. Όχι, θέλω την άποψή του πάνω στο θέμα. Γιατί και εμείς οι κοπρολάγνοι έχουμε τα δικαιώματά μας στην πολιτική έκφραση και ενίοτε μένουμε και στην οδό Ρακτιβάν.

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο αλλά και το μπαλκόνι και ο τοίχος απέχουν 3 μέτρα? Κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον δρόμο...

abbax είπε...

ego exo kalytero: "ksypna malakoaste, ora na taiseis tis trapezes" se steno me tsantiria tsiganon, petyximeno men, akyro de

izydoor είπε...

συμφωνώ απόλυτα με τον κοπρολάγνο, δε μπορεί αυτός ο κύριος αιμόφιλος να απαξιώνει τόσο επιδεικτικά μία ιδιαιτερότητα στις σεξουαλικές προτιμήσεις! είναι γνωστός όμως ο κύριος αιμόφιλος στους κύκλους της θεσσαλονίκης, για τον απόλυτο και αμετάκλητο συντηρητισμό του στα θέματα αυτά...

Ανώνυμος είπε...

παρόμοιο σύνθημα (με υπογραφη Anti-Nazi) εντόπισα στις πλάκες των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας, και σχεδόν αυτόματα αντιλήφθηκα την ασυμβατότητα με το παλιό "Σκατά στους Φασίστες"..
περί σκατολογίας ειδικώς, διακρίνω μια τάση απώθησης του σκοτεινού υποπροϊόντος το οποίο ο Dominique Laporte στο History of Shit έχει παραδειγματικά αξιολογήσει ως "χρυσό"!

Ανώνυμος είπε...

και τί να κάνουμε λοιπόν να ζωγραφίζουμε λουλούδια στη ρακτιβάν και σε άλλες αποθήκες ψυχών για να βοηθάμε κ εμείς στο σερβίρισμα?

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ αιμοφιλε. η σκεψη σου μου δινει χαρα. Εκτος απο παιδική καταστροφικότητα, υπαρχει και ενήλικη δημιουργικότητα στο χώρο.
Ευχαριστώ και πάλι

Ανώνυμος είπε...

μενω στην ρακτιβαν κ δν ενοχλουμε απο το συνθημα,ουτε η συνθηκες διαβιωσης ειναι τοσο τραγικες οσο τις παρουσιαζεις,δινοντας εμφαση στην υπερβολη.ημιυπογεια παντα θα υπαρχουν σε δρομους χτισμενους πανω σε ανηφορα,ισως σου διαφεύγει.το ποιοι ζουνε εκει ειναι αλλο θεμα.μαλλον τραγικα τα βλεπεις εσυ,γτ μη νομιζεις πως τετοια συνθημα γραφονται για να θιγουν τις συνθηκες διαβιωσης του καθενος αλλα τις πολιτικες του επιλογες,και θα βρεις πολλα τετοια συνθηματα σε γειτονιες με αφυπνησμενη νεολαια,κ ας μην υπαρχουν τριγυρω ημιυπογεια και οικονομικοι ή πολιτικοι μεταναστες.αυτα.